Tuesday, May 20, 2014

mango mousse

Mango Mousse


Assalammualaikum..

hari nie nk kngsi resepi mango mousse. cuaca panas-panas dapat makan mango mousse nie sgggttttttttt2 sedap,dpt bshkan tekak..

bahan-bahan:

2 biji buah mangga yang masak ranum,kupas kulit ambil isi sahaja
1/3 cwn gula kastor
1sudu bsr jus lemon
200ml whipping cream
1 sudu besar gelatin halal
1/4 cwn air panas
isi buah mangga potong dadu


cara-cara:
- satukan isi buah mangga dan gula kastor. kemuadian kisar sehingga halus.
  tapis bahan tersebut dan gunaka spatula tekan perlahan-lahan. tujuanya         untuk mengasigkan serat-serat yang ada pada buah mangga.ketepikan
- masukkan gelatin ke dalam air padas,biarkan sehingga gelatin larut.
- tuangkan gelatin itu ke dalam puree mangga,kacau rata dan ketepiakn.
- putarkan whipping krim hingga kental.
- tuangkan puree manga ke dalam bekas atau cawan berkaki. 
- masukkan whipping krim ke dalam piping beg dan boleh gunakan nozzle star   dan paipkan ke atas puree tersebut.
- masukkan ke dala peti sejuk supaya,puree mengeras
- hiasakan dengan mangga yang di potong dadu.





No comments:

Post a Comment